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The Service has ruled that disability benefits a former police officer or firefighter
receives under a state fund for injury in the line of duty are excludable from income
under section 104(a)(1).

Firefighter’s And Police Officer’s Disability Benefits Are Excludable.
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The Service has ruled that disability benefits a former police officer or firefighter
receives under a state fund for injury in the line of duty are excludable from income
under section 104(a)(1).

The plan provides that a covered individual who is permanently and totally
disabled as a result of the performance of official duties is entitled to an annual
disability benefit equal to 72 percent of the last year of annual salary. Individuals who
are partially disabled and who have completed less than 25 years of service are entitled
to a benefit of up to 60 percent of annual compensation at the time of disability.
Individuals who are partly disabled and have completed 25 or more years of service are
entitled to a benefit equal to a percentage of average annual salary; that benefit has a
minimum of 60 percent of average annual salary, and a maximum of 72 percent of
average annual salary.

The Service concluded that the state statute is in the nature of a worker’s
compensation statute under reg. Section 1.104-1(b). It added that because individuals
with at least 25 years of service receive a 60 percent minimum benefit regardless of
actual years of service, only the excess attributable to length of service is mcludable in
gross income to the extent provided in section 72.
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LEGEND:
Fund=** *
State =* * *
Statute = * * *

Dear***

(1) This is in reply to your letter dated November 14, 1995, on behalf of the Fund
in which you request rulings concerning the federal income tax treatment of
certain disability and death benefits paid to police officers and firefighters of
State. Your ruling request with respect to the application of section 101(b) of
the Internal Revenue Code is within the jurisdiction of the Office of Assistant
Chief Counsel (Financial Institutions and Products) which will respond to that
request.

(2) The Fund was established by the State General Assembly in 1965 to provide
pension, disability and health care benefits to qualified participants and death
and health care benefits to qualified surviving dependents. Under State law,
membership in the Fund is mandatory for all full-time police officers
employed by State municipalities. Full-time firefighters employed by State
political subdivision must become members of the Fund upon satisfactory
completion of a firefighter training course approved under the Statute required
for employment.

(3) Section 742.37(C)(1) of the Statute provides for a lifetime monthly pension
upon reaching a qualifying age with sufficient service credit. Section 742.37
(C) (2) of the Statute provides that a member of the Fund who is permanently
and totally disabled as a result of the performance of official duties shall be
paid annual disability benefits until death equal to 72 percent of the last year
of annual salary.

(4) Section 742.37 (C) (3) of the Statute provides that a member of the Fund who
is partially disabled in the performance of duties is entitled to receive annual
benefits payable in monthly installments. For a member who has completed
less than 25 years of active service, the disability benefit is equal to an amount
established by the Fund’s Administrative Board not to exceed 60 percent of
average annual salary. A partial disability member who has completed 25 or
more years of service at the time of disability is entitled to a benefit equal to a
percentage of average annual salary. Under section 742.37 (C) (3), the
percentage is equal to the sum of: (a) 2 ' percent for each of the first 20 years
of active service; (b) 2 percent for each of the 21 through 25™ years; and (c)



1 % percent for each year in excess of 25 years, but the benefit may not
exceed 72 percent of the member’s average annual salary.

(5) Section 742.37 (C) (4) of the Statute provides that a member who is disabled

as a result of heart, cardiovascular, or respiratory disease, which was not
revealed by the physical examination passed by the participant on entry into
the department, is presumed to have incurred the disease while performing his
duties. The presumption may be rebutted by evidence that the disease did not
arise from service-related causes. If the disability prevents the participant
from performing his official duties, he will be paid annual disability benefits
under sections 742.37 (C) (2) or (3) of the Statute.

(6) Section 742.3711 of the Statute provides that a member of the Fund, upon

application for retirement under section 742.37 of the Statute, may elect to
receive a retirement allowance payable for life, or may elect to receive the
actuarial equivalent of retirement allowance in a lesser amount payable for his
life and continuing after his death to a surviving designated beneficiary. The
amount payable to the beneficiary cannot exceed the amount payable to the
member of the Fund who is retiring.

(7) Section 742.37 (D), (E) and (F) of the Statute provide benefits for the

surviving spouse, children and parents respectively of a deceased member.
These amounts are paid whether or not the member’s death is job-related.

(8) Section 742.63 of the Statute provides benefits for the surviving spouse and

children of a member who dies in the line of duty. These benefits equal the
member’s full monthly salary prior to his death minus an amount equal to any
benefits received under section 742.37 of the Statute.

(9) Section 61(a) of the Internal Revenue Code provides that, except as otherwise

provided by law, gross income means all income from whatever source
derived, including compensation for services.

(10) Section 72(a) of the Code provides that, except as otherwise provided by

law, gross income includes any amount received as an annuity (whether for a
period certain or during one or more lives) under an annuity, endowment or
life insurance contract.

(11) Section 72(b) of the Code provides that gross income does not include that

part of any amount received as an annuity under an annuity, endowment or
life insurance contract which bears the same ratio to such amounts as the



investment in the contract (as of the annuity starting date) bears to the
expected return under the contract (as of such date).

(12) Section 104 (a) (1) of the Code provides, with certain exceptions, that gross
income does not include amounts received under workmen’s compensation
acts as compensation for personal injuries or sickness.

(13) Section 1.104-1(b) of the Income Tax Regulations provides that section
104(a)(1) of the Code excludes from gross income amounts received by an
employee under a workmen’s compensation act, or a statute in the nature of a
workmen’s compensation act, that provides compensation to employees for
personal injuries or sickness incurred during employment. Section 104(a)(1)
also applies to compensation which is paid under a workmen’s compensation
act to the survivor or survivors of a deceased employee. However, section
104 (a)(1) does not apply to a retirement pension or annuity to the extent that
it is determined by reference to the employee’s age or length or service, or the
employee’s prior contributions, even though the employee’s retirement is
occasioned by an occupational injury or sickness. Section 104(a)(1) also does
not apply to amounts which are received as compensation for a
nonoccupational injury or sickness nor to amounts received as compensation
for an occupational injury or sickness to the extent that they are in excess of
the amount provided in the applicable workmen’s compensation act or acts.

(14) InRev. Rul. 85-104, 1985-2 C.B. 52. the Service considered a statute under
which the participants, who were disabled due to work related injury or
sickness, receive the greater of a fixed percentage of base salary or an amount
computed on the basis of years of service. The Service concluded that an
amount up to the percentage of base salary specified by the statute would be
excludable from the participants’ gross incomes under section 104(a)(1) of the
Code and any excess, because it would be computed on the basis of length of
service, would not be excludable under section 104(a)(1).

(15) InRev. Rul. 80-44, 1980-1 C.B. 34, the taxpayer was receiving disability
payments. A portion of each payment was excludable under section 104(a)(1)
and a portion was not excludable under section 104(a)(1) because it was
attributable to length of service. The employee could reduce his disability
allowance in order to increase the survivor’s benefit. The revenue ruling held
that if an employee elected to reduce the employee’s lifetime allowance in
order to increase the survivor’s benefit, the reduction was attributable pro rata
among the components of the lifetime allowance. Thus, the increase in the
survivor’s benefits was partially attributable to the employee’s excludable



section 104(a)(1) benefit and partially attributable to the employee’s
nonexcludable benefit.

(16) Rev. Rul. 85-105, 1985-2 C.B. 53, considered whether a pension received
by a disabled firefighter under a state statute that created a rebuttable
presumption that the disability was service-connected was excludable from
gross income under section 104(a)(1) of the Code. The revenue ruling stated
that the statutory presumption did not remove the necessity of demonstration
that the disability was work related but merely shifted the burden of proof
concerning the cause of disability to the pension board, which was required to
make a finding, based on medical evidence, as to whether the disability was
service connected. The revenue ruling concluded that amounts received up to
the fixed percentage were excludable under section 104(a)(1) of the Code but
that any excess above the fixed amounts was not excludable.

(17) Based on the information submitted, representations made, and authorities
cited above, we conclude as follows:

1. Section 742.37 (C)(2) of the Statute provides benefits on account of
total and permanent disability and is restricted to a class of members
with service-connected injuries or diseases resulting in disability.
Accordingly, benefits received by disabled police officers and
firefighters under section 742.37 (C)(2) of the Statute are excludable
from gross income under section 104(a)(1) of the Code.

2. Benefits received under section 742.37 (C)(3) of the Statute by
members who are partially disabled as a result of injury or illness
incurred in the line of duty are excludable under section 104(a)(1) of the
Code to the extent payments are based on line-of-duty partial disability
and not on the member’s length of service. A member who has
completed less than 25 years of service may receive a disability benefit
not to exceed 60 percent of average annual compensation. Benefits up
to 60 percent of average annual compensation received by these
members are excludable from gross income under section 104(a)(1) of
the Code. Furthermore, because the minimum benefit under section
742.37 (C)(3) of the Statute is 60 percent for members with 25 or more
years of service, this minimum amount is received regardless of actual
years of service. Accordingly, pursuant to Rev. Rul. 85-104, 60 percent
of average annual salary received under section 742.37 (C)(3) for
members with 25 or more years of service are excludable from
participant’s gross income under section 104(a)(1) of the Code and only



the excess attributable to length of service is includible in gross income
to the extent provided in section 72 of the Code.

3. Section 742.37(C)(4) of the Statute provides that a member who 1s
disabled by heart, cardiovascular or respiratory disease, is presumed to
have incurred the disease in the line of duty “unless the contrary is
shown by competent evidence.” This creates a rebuttable presumption
and is similar to the facts in Rev. Rul 85-105. Accordingly, benefits
received under section 742.37 (C)(4) of the Statute are excludable from
gross income under section 104(a)(1) of the Code to the same extent the
benefits are excludable under section 742.37 (C)(2) if the disability is
total and permanent or under section 742.37 (C)(3) if the disability is
partial.

4. Amounts received under section 742.3711 of the Statute by the
beneficiaries of a member who became disabled in the line of duty and
was receiving a disability pension pursuant to sections 742.37(C)(2), (3)
or (4) of the Statute at the time of death, are directly attributable to the
member’s benefits otherwise payable under these provisions and
constitute a continuation of the section 104 (a)(1) benefits.
Accordingly, the payments under section 742.3711 of the Statute
qualify as payments under a statute in the nature of a workmen’s
compensation act and are excludable from the gross income of the
beneficiaries of the member under section 104(a)(1) of the Code.

5. Amounts received under section 742.63 of the Statute by the surviving
spouse and/or minor children of a Fund member who dies in the line of
duty are paid under a statute in the nature of a workmen’s compensation
act to the survivor or survivors of a deceased member. Such amounts
are excludable from the gross income of the spouse and/or minor
children under section 104(a)(1) of the Code.

(18) Except as specifically ruled above, no opinion is expressed as to the federal
income tax consequences of the transaction described under any other section
of the Internal Revenue Code.

(19) This ruling is directed only to the taxpayers on whose behalf it was
requested. Section 6110(j)(3) of the Code provides that it may not be used or
cited as precedent.



Enclosure
Copy for section 6110 purpose

Sincerely yours,

Harry Beker
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